Adresa
nám. Spojenců 17, 796 01 Prostějov
Ředitel
Ing. Radomil Poles
Počet žáků
520
Počet tříd
24
Počet zaměstnanců
97
Zřizovatel
Kraj
Představení školy
Švehlova střední škola polytechnická Prostějov je největší odbornou školou v regionu. Vychovává a vzdělává žáky v oborech stavebních, automobilních a potravinářských. Zájemcům o studium nabízí obory s výučním listem, maturitou a nástavbové studium. V rámci výuky škola spolupracuje s 54 firmami.
Zajímá tě, jakými kontrolami musí projít potraviny, než se ti dostane domů na stůl? Baví tě chemie a máš cit pro detail? Pak jsou právě pro tebe obory Analýza potravin a Technologie potravin.
Praktická výuka těchto oborů probíhá v moderních laboratořích chemie, biologie, senzorické analýzy a technologie potravin. Žáci těchto maturitních oborů mají možnost čerpat prospěchové stipendium, které nabízí Olomoucký kraji.
Nově naše škola nabízí tříletý učební obor s výučním listem Výrobce potravin. Tento obor je vhodný pro žáky s kladným vztahem k jídlu. Žáci se naučí zpracovávat suroviny na potravinářské výrobky dle hygienických norem a požadavků.
Nabízíme maturitní obor Autotronik, ve kterém žáci mohou během 4letého studia získat výuční list i maturitní vysvědčení.
Žáci učebních oborů Mechanik opravář motorových vozidel, Opravář zemědělských strojů mohou v rámci výuky získat zdarma oprávnění pro svařování elektrickým obloukem a pro svařování plamenem a řidičský průkaz skupin B, C, T. Výuka byla značně modernizována pořízením nákladního automobilu DAF.
Nabízíme učební obory Instalatér, Elektrikář – silnoproud, Tesař, Truhlář, Zedník, Klempíř, Malíř a lakýrník, Montér suchých staveb. Žáci většiny učebních oborů mají možnost získat stipendium, které poskytuje Olomoucký kraji.
V praktické výuce se již dva roky využívá interaktivní učebna pro obor Instalatér a Elektrikář silnoproud a CNC dřevoobráběcí centrum pro obory Truhlář a Tesař.
„Škola plná možností“
Zajímavosti
Naše škola je úspěšná při získávání dotací z ESF, díky těmto projektům škola získala moderní vybavení. Novinkou je celková rekonstrukce školní jídelny. Škola připravuje výstavbu Regionálního centra odborného vzdělávání pro automobilní obory. Nezaměřujeme se pouze na modernizaci vybavení, zvyšujeme také kvalifikaci našich pedagogů, kteří se účastní odborných stáží.
Co ti nabízíme:
V rámci studia řidičské oprávnění skupiny B, C i T zdarma.
Odborné stáže v zahraničí - ERASMUS +
Projekty
Související projekty
Rovný přístup ke vzdělávání s ohledem na lepší uplatnitelnost na trhu práce
Co o nás říkají studenti
Díky studiu na této škole jsem byla po nástupu na Univerzitu Palackého v Olomouci napřed ve znalostech z oblasti chemie před spolužáky z jiných škol. Škola mi dala praktické dovednosti díky častým laboratorním cvičením, která ze studenta udělají opravdového chemika.
Absolvoval jsem obor Analýza potravin a nyní pracuji ve firmě Farmak a.s. jako chemik – operátor pro výrobu léčivých látek. Pracuji ve výrobě, kde vyrábíme účinné látky, ze kterých se pak vyrábí léky. Je to velmi zajímavá práce, ale chtěl bych se do budoucna dostat přímo do laboratoře.
Absolvovala jsem obor Analýza potravin a nyní pracuju ve Výzkumném ústavu antibiotik a biotransformací (VUAB Pharma) v Roztokách u Prahy. Pracuji i v laboratoři a při práci využívám spoustu věcí, které jsem se naučila ve škole. Moc mě moje práce baví.
Zvolil jsem si obor Analýza potravin, protože mě vždycky bavila chemie. V teorii i ve cvičení jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí, které určitě využiji v dalším studiu na vysoké škole v Pardubicích obor Chemie a technologie potravin.
Obor Analýza potravin klade velký důraz na praktická cvičení v laboratoři, o což jde v chemii především. Díky tomu jsem získala kvalitní průpravu v laboratorní praxi, což jsem zvláště ocenila při následném studiu Biochemie na vysoké škole, kde jsem byla v porovnání se spolužáky z jiných škol a gymnázií o dost napřed. Nyní pracuji jako molekulární biolog, zabývám se zkoumáním DNA, genetikou, imunologií, a podobně.
Obor technologie potravin jsem zvolila proto, že jsem nechtěla studovat všeobecně zaměřenou školu, ale odbornou. Potraviny a jejich zpracování mě vždy zajímaly. I proto jsem po ukončení studia nejprve volila cestu dalšího studia na VŠ. Nakonec jsem ale zamířila do praxe a nyní pracuji v potravinářství ve firmě, která zpracovává ovoce.
Po úspěšném ukončení studia oboru Technologie potravin na Švehlově střední škole polytechnické Prostějov jsem zkusil štěstí i na vysoké škole. Studium na VŠ jsem zvládal bez větších problémů díky dobrým základům ze střední školy, ale životní situace mě donutila studium ukončit. Nastartoval jsem tak svou profesní kariéru. Dnes sice nepracuji přímo v oboru, který jsem studoval, ale věřím, že se do něj opět brzy vrátím a zúročím své odborné vědomosti.
Studovala jsem obor Technologie potravin a po ukončení studia na střední škole jsem zvolila podobný obor také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, zde studuji již pátým rokem obor Chemie a technologie potravin. Střední škola mi dala dobré základy v oblasti technologie a chemie, které jsem využila při vysokoškolském studiu. Při studiu také pracuji jako asistentka a projektová manažerka na několika projektech, z nichž jeden probíhá právě na Švehlově střední škole polytechnické.
Jmenuji se Vojtěch Sečkař. Jsem žákem 2. ročníku v oboru Technologie potravin. Tento obor jsem si vybral, jelikož mě baví chemie, zajímám se o složení potravin a jejich výrobu. Vzhledem k tomu, že je tento obor podporovaný Olomouckým krajem, pobírám díky svým dobrým studijním výsledkům stipendium. Uvažuji, že ve studiu obdobného oboru budu pokračovat i na VŠ.